Dessa fluffiga saffransmums är en ljuvlig variant på klassiska kärleksmums, nu med den gyllengula färgen och doften av saffran. De saftiga bitarna toppas med en syrlig glasyr och riven kokos för en perfekt kombination av smak och textur.
Ingredienser
Cirka 20 bitar
Kaka
- 4 ägg
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 förpackning saffran (0,5 g)
- 4 dl vetemjöl
- 2 1/2 tsk bakpulver
- 175 g smält smör
- 1 1/2 dl mjölk
Glasyr
- 50 g smält smör
- 1 msk vaniljsocker
- 5 dl florsocker
- Ca 3 msk färskpressad citronjuice eller vatten
Topping
- 1-2 dl riven kokos
Gör så här
Förbered ugnen och formen: Sätt ugnen på 175°C. Klä en form, cirka 25 x 35 cm, med bakplåtspapper.
Gör kaksmeten: Vispa ägg, strösocker och saffran luftigt och pösigt i en bunke. I en separat skål, blanda vetemjöl och bakpulver, och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och mjölken, och vispa ihop allt till en jämn smet.
Grädda: Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar – den ska komma ut torr. Låt kakan svalna.
Förbered glasyren: Blanda smält smör, vaniljsocker och florsocker, och tillsätt sedan citronjuice eller vatten, tills du får en jämn och bredbar glasyr.
Bred på glasyr och kokos: När kakan svalnat, bred ut glasyren över kakan och strö rikligt med riven kokos över. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.